Egalitate de sanse- premisa competivitatii campanie de constientizare cod mysmis 128151 19.11.2020 Gheorgheni
EGALITATE DE SANSE- PREMISA COMPETIVITATII
Campanie de constientizare
Egalitate si toleranta pe piata muncii (politici UE in acest sens,contextul international si european, modele de buna practica, egalitate de sanse privind accesul la educatie, sanatate,cultura, informare.
Elaborare plan de campanie
Elaborare baze de date cu companii competitive din domenii SNC si SNCD
Elaborare materiale pentru campanie+prezentari in format PPT
Organizare conferinta (prezentarea materialelor discutarea aspectelor practice legate de tema)
Trimiterea materialelor catre publicul tinta
Servicii de informare privind combaterea discriminarii la locul de munca pe criterii de sex
Introducere
În România, egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați este reglementată prin Legea nr. 202/2002 (republicată, cu modificările și completările ulterioare). Tot la nivel legislativ, violența împotriva femeilor este reglementată prin Legea nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice (republicată, cu modificările și completările ulterioare). La nivel instituțional, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) reprezintă organizația care asigură promovarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice.
Egalitate si toleranta pe piata muncii (politici UE in acest sens, modele de buna practica, egalitate de sanse privind accesul la educatie, sanatate,cultura, informare)
Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE) definește egalitatea de gen ca drepturi, responsabilități și oportunități egale pentru femei și bărbați, fete și băieți. În accepțiunea aceasta: „Egalitatea de gen nu înseamnă că femeile și bărbații vor deveni la fel, ci că drepturile și responsabilitățile și posibilitățile lor nu vor depinde de nașterea ca femeie sau ca bărbat. Egalitatea de gen presupune să fie luate în considerare atât interesele, nevoile și prioritățile femeilor cât și ale bărbaților, recunoscând în acest fel diversitatea diferitelor grupuri de femei și de bărbați. Ai dreptul la sanseegale! Tratamentul corect este un drept fundamental in Uniunea Europeană. Este ilegală discriminarea persoanelor pe criterii de sex, vârstă, dizabilitate, origine etnică sau rasială, religie, convingeri sau orientare sexuală. Legile care promovează egalitatea între sexe au existat încă din primii ani ai Comunităţii Europene. Începând cu anii 1970, 13 legi au fost adoptate în scopul asigurării tratamentului egal şi corect la locul de muncă pentru femei şi bărbaţi. Aceste legi acopera o multitudine de domenii, inclusiv tratamentul egal în situaţia participării la un concurs pentru ocuparea unui post, tratamentul egal la locul de muncă, protecţia lucrătoarelor însărcinate şi a mamelor care alapteaza si dreptul la concediu maternal si paternal. egile privind egalitatea între sexe au fost completate de noi legi ale Uniunii Europene în anul 2000, când a fost interzisă şi discriminarea pe alte criterii. În baza acestor noi legi noi este ilegală discriminarea unei persoane pe bază de:
Origine rasială şi etnică
Religie şi convingeri
Dizabilitate
Orientare sexuală
Vârstă
Aceste cinci tipuri de discriminare, împreună cu discriminarea pe bază de sex, sunt incluse în Tratatul de la Amsterdam al Uniunii Europene ca domenii în care UE poate acţiona pentru prevenirea discriminării.
Context international